Angående privat ”välfärd”

Här är en sammanfattning av den privata ”välfärden”. I vård och omsorgs sektorn rör det sig om 6,93% som inte går till de vårdbehövande. I skolan är det 7,48% som inte kommer eleverna tillgodo.

Denna sammanställning visar nästan övertydligt att privatiseringarna aldrig har handlat om några små personalkooperativ. Det är stora bolag som tryckt på för att få köpa upp skolor och sjukhus, och nu kan de leva gott på våra skattemedel. De granskade är de 15 största vinstdrivande koncernerna/företagen. Siffrorna är hämtade ur årsredovisningarna för 2009. De redovisade siffrorna gäller för verksamheten i Sverige. Rörelsevinsten är det som kallas EBITD – resultatet före räntor, skatter och så kallade goodwillavskrivningar.

2 kommentarer till Angående privat ”välfärd”

 • Kan se illa ut då man redovisar det så här. Rent praktiskt kan jag t.ex. gå efter min egen erfarenhet. Att gå till praktikertjänsts Vårdcentral känns som att komma till himmelriket jämfört med den Landstingsägda tröga och opålitliga vi gick till tidigare. Samma sak med tandvården där Praktikertjänst är snabba jämfört med Folktandvårdens tröga taffliga service av mig som patient.

  När jag var egen företagare så var revisorn och jag överens om att då årsvinsten var mer än 50% var den bra, annars inte.

  Det här resultatet skall ju också ses mot bakgrund hur det var inom offentlig förvaltning förr. Var det verkligen bättre då vinsten från en avdelning aldrig kom dem själva till del utan gick in i den stora budgeten och täckte andras förluster. Incitament att effektivisera saknades. På många håll inföll på hösten då man såg att ens budget skulle gå med vinst, den stora köpruschen. Alla yrkade på mycket mer än man behövde därför att de som fördelade anslagen aldrig gav ut så mycket som yrkats utan alltid mindre.

  I vård och skola tror jag inte det handlar så mycket om det är privat eller offentligt som sköter det. Det viktiga är att den som styr vet vad det handlar om och beställer rätt. Och sist men inte mist man har en bra kontroll på att man får minst det man beställt. Brister i inköp och kontroll är kanske det som varit skulden till det mesta som felat, inte att det är privat eller inte.

 • Jag anser att den offentliga vården har ett jättearbete framför sig. Man måste arbeta med tillgänglighet och patientsäkerhet. Det ska man göra genom att minska behovet av stafett läkare och fokusera på att genomföra processkartläggningar. När dessa är genomförda och man har identifierat flaskhalsar och problem ska man naturligtvis åtgärda dem.
  Vid en jämförelse mellan privat och offentlig vård har man sett att man får mer vård per skattekrona i den offentliga. Medan man i den privata har bättre effektivitets siffror. Detta kan man ju tolka som att privatvård arbetar mer kostnadseffektivt men tar ut överskottet i vinst. Det finns helt enkelt saker man kan lära av den privata vården, i hur man effektiviserar. Men det finns också en hel del att lära om hur man inte gör. Till exempel Caremas vinsthunger som leder till att människor svälter ihjäl och att man väger blöjor för återanvändning.
  Detta är precis vad vi varnade för(och fortfarande varnar för)skulle hända med omsorgen om man låter vinstintresset vara den högsta prioriteten.
  Alla kapitalistiska företag har bara ett intresse, att maximera vinster. Gå med vinst är inte nog! Man ska alltid gå med mer vinst.

  Jag håller med om att det viktigaste är att den som styr ska veta vad det handlar om. Därför tror jag på att arbetsplatser ska låta de anställda vara med och påverka i högre utsträckning. Genom ansvar kommer ett engagemang som kommer att göra vården bättre.
  Jag arbetar själv på Östra sjukhusets akutmottagning och vi arbetar mycket med Processkartläggnings arbete. Vi har kommit en bit mot bättre arbetsmiljö och bättre vänttider för patienterna.

  MVH Johnny Sundling

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att förhindra skräppost. Läs mer om hur dina kommentarsuppgifter behandlas.

Arkiv