Vänsterpartiet gör en röd skatteväxling

Ulla talar

Välfärden måste få kosta skattepengar. Men för Vänsterpartiet är det viktigt att skatt tas ut av dem som kan betala. Den röda skatteväxlingen innebär att bankerna får betala mer, men att låg- och medelinkomsttagare inte får höjd inkomstskatt med vår politik.

– Behoven i välfärden är stora. Vi behöver göra stora satsningar och reformer de närmaste åren. Vi vill se mindre barngrupper i förskolan, mer personal i vården och mer resurser till äldreomsorgen. Det kommer att kosta pengar, säger Ulla Andersson, ekonomiskpolitisk talesperson för Vänsterpartiet.

Den röda skatteväxlingen innebär att ingen som tjänar mindre än 30.000 kronor i månaden för höjd inkomstskatt, samtidigt som en ny bankskatt införs. Den nya skatten tillför cirka 12 miljarder kronor till statskassan. Pengar som kan användas där de behövs som bäst.

– Bankerna har gjort miljardvinster de senaste åren. Det är rimligt att de bidrar mer. Samtidigt innebär förslaget att låg- och medelinkomsttagarna slipper höjd skatt och att vi får mer pengar till välfärden. Det blir en trippel vinst, säger Ulla Andersson.

Ladda hem och läs mer om förslaget till röd skatteväxling (pdf).

Läs mer om förslaget på SVT:s hemsida.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att förhindra skräppost. Läs mer om hur dina kommentarsuppgifter behandlas.

Arkiv