Maria Larsson (KD) värnar riskkapitalbolagen – inte de äldre

Barn- och äldreminister Maria Larsson (KD) skriver på DN debatt att regeringen redan 2014 kan komma att tvinga samtliga Sveriges kommuner att släppa in privata företag i äldrevården, genom så kallad tvångs-lov. Det skulle innebära att regeringen kör över de kommuner och medborgare som aktivt valt att inte ha vinstdrivande företag inom äldreomsorgen. Jonas Sjöstedt ställer sig mycket kritisk till ministerns utspel. 

– Regeringens mål är att låta riskkapitalbolagen mjölka pengar ur skattkassan. Men valfrihet är inte att kunna välja mellan Attendo eller Carema i en kommun. Riktig valfrihet handlar om att det ska finnas så mycket personal på boendet, att den äldre själv får välja när hon vill gå ut och gå en promenad eller äta, säger Jonas Sjöstedt, partiledare för Vänsterpartiet.

Regeringen har tillsatt en utredning om den nya tvångslagen ska genomföras. Utredningen ska redovisas senast den 15 januari 2014.

– Frågan om vinster i välfärden kommer att bli en viktig valfråga för Vänsterpartiet 2014. Vinstintresset ska begränsas. Och där har vi nästan 8 av 10 med oss. Vi har inget emot att det finns andra aktörer, till exempel ideella föreningar eller non profit-företag som komplement till den offentliga äldreomsorgen. Men våra skattekronor ska aldrig gå till riskkapitalbolag som aktivt undviker att betala skatt, som har sämre anställningsvillkor för de anställda eller som drar ner på bemanningen för att tjäna ännu mer pengar. Vill regeringen göra frågan om vinster i välfärden och att tvinga på kommunerna privatiseringar så tar vi gärna den debatten, säger Jonas Sjöstedt.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att förhindra skräppost. Läs mer om hur dina kommentarsuppgifter behandlas.

Arkiv