Vårdens avhumanisering

Jag ringer min Vårdcentral och vill ha kontakt med den läkare som jag hade kontakt med i december. Han är vänlig, förtroendeingivande och tillmötesgående. Han hjälper mig i min tillbakagång i arbetet; vi har en fin plan som han och jag är överens om. Jag träffar honom, och jag känner mig trygg.
Efter 6 veckor behöver jag ringa vårdcentralen igen. Jag vill ha tag i MIN läkare, jag vill prata med HONOM, för jag har berättat så mycket för honom, vi har diskuterat så mycket. Han och jag vet hur jag ska komma tillbaka till jobbet, han och jag vet hur jag känner mig. Jag ringer vårdcentralen igen, och söker min läkare.

Han har slutat.

Jag blir lite rädd.

Jag har sett på TV och läst på nätet hur man behandlar utbrända, trötta, cancersjuka.

Jag vill inte bli illa behandlad; jag vill bli frisk och kunna fungera och jobba igen!

Jag får en ny läkare; jättegullig. Hon hjälper mig med min sjukskrivning och återgång till arbete. Vi gör en plan tillsammans med mer och mer övergång till arbete. Hon är klok och ger mig trygghet. Hon är min nya läkare på Vårdcentralen, och jag känner att hon vill mig väl.

I mars får jag en skrivelse från Försäkringskassan. De vill ha ett intyg från Vårdcentralen. Jag ringer till Vårdcentralen och vill boka en tid med min läkare, hon som nu är min trygghet i en lite krånglig värld.
På Vårdcentralen säger de att min läkare slutat. Kan jag kanske ringa någon annanstans? Kan jag kanske själv förhandla med Försäkringskassan? Kanske kan jag återkomma om en vecka?
De har det lite jobbigt med datasystemet just nu…
Kompisen, och jobbarkompisarna, berättar hur bra det funkar på den privata vårdcentralen nära jobbet. Hur direkt de få hjälp, hur de direkt får frågor om hur de mår i HELA KROPPEN, hur väl det PRIVATA tar hand om dem. Som vänsterpartist blir jag ledsen, rädd och förbannad! För jag vill ha en VÅRD UTAN VINSTINTRESSEN, en vård som ser HELA MIG, varje gång jag är på Vårdcentralen.
Jag vill ha en vård som värnar mig, men jag vill också ha en vård som tar hand om de människor som jobbar där. Jag vill ha medarbetarinflytande, jag vill ha en personal som jobbar där för mig, för varandra och alla andra som är listade i min ort.
Jag vill ha en Vårdcentral som vet vad de sysslar med, som är där för mig. Inte bara när jag är LITE sjuk, utan när jag är sjuk på riktigt.
Jag vill ha en Vårdcentral som jobbar för SITT EGET BÄSTA, för att personalen själva ska känna trygghet och kontinuitet i sitt arbete. För att de ska känna att de har läkare och vårdpersonal som jobbar där för att de vill det. Jag vill ha en vårdcentral som jobbar för ALLAS BÄSTA, för att personalen trivs med vad de håller på med, för att de kan påverka sina insatser och för att de VILL TA HAND OM OSS!
Vi som är patienter, vårdtagare, hjälpsökande.
Jag vill ha en vård utan vinstintressen och med en human och personlig omsorg om individen.
Jag vill att vi ser över vården och omsorgen i kommunen och i landstinget, för att ge medborgarna DEN BÄSTA VÅRD SOM FINNS I DENNA VÄRLDEN!
Lösningen är inte privatisering; lösningen är humanisering! För både personal och patienter.
Maria Bergérus
Skår 175
446 92 Skepplanda
Tel:0707201302

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att förhindra skräppost. Läs mer om hur dina kommentarsuppgifter behandlas.

Arkiv