Skolpolitiken: Jag har lösningen på alltihopa!

Jag vill inte såga andras idéer eller ideologier, varken när det gäller skolan eller meningen med livet. Jag kan inte trolla fram pengar som inte finns, eller inspektera skolor och rangordna dem med resten av Sveriges skolor. Jag tror inte ens att jag kan få alla pappor att stanna hemma minst lika länge som mammorna med sina späda barn, fast det skulle glädja mig enormt. Men jag tror att 22 år som förälder, 8 år som lärare och 2 år som fritidspolitiker gör att jag i alla fall vågar uttala mig i frågan om vad det är som saknas för våra barn och ungdomar.

 Lyckligt lottad

Jag har det senaste året haft förmånen att arbeta på fritids, förutom att jag också undervisat barn i de tidigare skolåren. Jag har varje vardag, ganska stressad, lämnat mina egna två yngsta barn på sin skola, för att sedan arbeta ca 8.00 till 17.00 varje dag. Jag är lyckligt lottad som bara har 20 minuter till jobbet; annars hade jag behövt lämna barnen tidigare och hämta dem ännu senare.

 Trötta pedagoger, trötta barn

Jag är glad och tacksam för de pedagoger som har hand om mina barn; de gör ett fantastiskt jobb! Men visst ser jag att de är trötta när klockan börjar närma sig 18.00, då fritids stänger. Mina barn är också trötta, och innan vi kommit hem och fixat fram något näringsriktigt och gott att äta är klockan nästan halv sju. (Det blir ofta något som går fort att laga, och kanske är det inte heller så näringsriktigt alla gånger) Som medveten och ansvarstagande förälder, som jag ändå vill försöka vara, inser jag att vi då har ca 1½ timme på oss att umgås (och hoppas att de inte har några tidskrävande läxor) innan de bör ligga i sina sängar för att orka upp dagen efter igen. Ibland somnar jag själv redan till Bolibompa…

 ”Vi gör det till helgen”

När ungarna pratar om saker de vill göra ”när vi kommer hem” får jag alltför ofta hänvisa till helgen. ”Vi gör det till helgen” har börjat bli mitt standardsvar, och det gör mig ledsen. Oj, vad mycket vi alltid ska hinna göra till helgen!

Tänk om alla slutade 2 timmar tidigare! Tänk om sista barnet som gick hem från fritids gick klockan 16.00 (eller fritids öppnade klockan 8.00)! Tänk om jag och min man varit hemma redan vid halv fyra; vi hade hunnit både snickra, klättra i träd och brodera, träffa far- och morföräldrar, leka och prata livets allvar innan vi alla var för trötta. (För att inte tala om vilken god och näringsriktig mat vi kunnat laga!) Vi hade orkat upptäcka mycket mer av både den natur och kultur vi alla har här i Ale!

 Tänk om heltid var 6 timmar!  

Fler hade kunnat dela på jobben! Fler män hade synts i barnens vardag! Fler hade orkat göra saker tillsammans, både med varandra och med sina barn! Barn och ungdomar hade fått mer tid med de vuxna som står dem allra närmast; föräldrarna (och lite mindre tid med lärare, förskollärare och fritidspedagoger, men det är smällar man få ta). Däremot skulle chansen finnas för alla barn och ungdomar att få hjälp av sina pedagoger, kuratorer, specialpedagoger och skolsköterskor om de behöver! Om deras heltid också vore 6 timmar skulle de kunna göra ett lika ovärderligt jobb som de gör idag, men med bättre ork!

 Denna insändare blev inga siffror, budgetar eller pedagogiska handlingsplaner. Inte heller en paketlösning för att sätta Ale på första plats nästa gång Skolinspektionen kommer på besök. Tyvärr kanske. Men jag tror inte att problemet är så enkelt att lösa! Jag tror inte att eleverna blir mera motiverade att lära sig nya saker för att vi testar den titt och tätt. Och jag tror absolut inte att betyg gör att barn lär sig mer och blir lyckligare människor. Men jag tror att vi alla tillsammans kan åstadkomma mycket mera om vi jobbar lite mindre. Jag tror att vi alla fungerar bättre med mindre stress och mera fri tid! Jag tror att både barn, ungdomar och vuxna skulle tycka att livet var ännu bättre då.

Vi borde alla få jobba för att leva, men inte leva för att jobba!

 Maria Bergérus,

förälder, lärare och vänsterpartist, Skepplanda

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Arkiv