Barnfattigdom

Barnfattigdom

Att leva med en ständig oro för att pengarna inte ska räcka till, en evig klump i magen för att något oförutsett ska spräcka planeringen och en sorg att inte kunna ge det man vill till sina barn när helger, lov och semestrar infinner sig är nedbrytande.

Så lever var fjärde ensamstående mamma i Sverige idag.

Efter en dramatisk ökning de senaste fyra åren är det idag 57 000 ensamstående kvinnor med sina barn, alltså en dryg fjärdedel av alla ensamma mammor, som lever under den relativa fattigdomsgränsen.

Med relativ fattigdom menas när hushållets disponibla inkomst understiger 60 procent av samtliga hushålls inkomst.

Det här är ovärdigt.

Ska vi med stolthet kunna säga att vi i Sverige har världens bästa välfärd, och ska vi lyckas knipa förstaplatsen igen som världens mest jämställda land, måste vi höja underhållsstödet med 200 kronor per månad, och indexreglera det så det följer prisutvecklingen. Vi måste skapa en modern sjukförsäkring utan stupstock. Inför riktiga ersättningsnivåer i A-kassan och möjligheten att deltidsstämpla. Lagstifta om rätt till barnomsorg på obekväm arbetstid och rätten till fasta jobb på heltid.

Så kan vi ge ensamstående mödrar och deras barn rätt till ett bra liv med goda ekonomiska förutsättningar.

Ingmarie Torstensson gruppledare för V

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Arkiv