Avgift införs på boklån

Dessa hotfulla rubriker riskerar att bli verklighet om borgarna vinner valet i höst. Centerpartiet, Moderaterna och Folkpartiet vill i ett förslag ta bort bibliotekslagen och låta biblioteken privatiseras.

  

År 1997 beslutade riksdagen att införa en lag till skydd av landets folkbibliotek.

Varje kommun skall ha minst ett folkbibliotek och alla boklån skall vara avgiftsfria.
Alla biblioteksvänner gladde sig åt beslutet.
Biblioteket är den allmänna mötesplatsen över generationsgränserna där vi alla utan kostnad kan få låna böcker.

I biblioteket hjälper sakkunnig personal oss med vår bildning och utbildning, vi får möjlighet att vidga vårt kunnande och få låna hela världens bokskatter.
I Ale är de politiska partierna från vänster till höger i dag överens om att biblioteken är en värdefull tillgång för aleborna.

Så långt är det inget problem.

Hotet mot folkbiblioteken kommer från ett annat håll. I riksdagens kulturutskott har Centerpartiet, Folkpartiet och Moderaterna fört fram förslag om att helt ta bort bibliotekslagen.
Bland den borgerliga alliansens partier är det endast Kristdemokraterna som vill värna lagen.
I stället vill de tre partierna överlåta biblioteksverksamheten till privata entreprenörer, vilka skulle få rätt att ta betalt för boklån och annan service.
Hur går det då med kvaliteten på böckerna och den demokratiska möjligheten för alla att få tillgång till biblioteket?
Sveriges Författarförbund gick i veckan ut med ett pressmeddelande där de skriver "att överlåta biblioteken åt marknadskrafterna skulle få katastrofala följder och vara ett bakslag för demokratin".
Vänsterpartiet instämmer och vill förstärka lagen genom att införa ett maximalt avstånd till närmaste bibliotek samt vill dessutom ge ökade anslag till bibliotekens viktiga verksamhet för oss alla.

Vi uppmanar därför väljarna: Värna folkbiblioteken och demokratin genom att förhindra den borgerliga alliansen att få makt att genomföra sin kulturfientliga politik!

Kenneth Andersson (v) – biblioteksvän

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att förhindra skräppost. Läs mer om hur dina kommentarsuppgifter behandlas.

Arkiv